• Pe langa grau, orezul (Oryza sativa) este cea mai populara cereala din lume. O dieta sanatoasa include un consum regulat de orez, din cauza proprietatilor sale nutritionale excelente..
• Beneficiile pentru sanatate ale orezului stau in proprietatile continute de cereale: orezul decojit contine proteine??, carbohidrati (in special amidon), minerale si vitamine.
• Proteinele continute de cereale de orez sunt mai mari decat cele continute de cereale, avand o valoare mai mare biologica, din cauza aminoacizi esentiali continuti.
• Orezul este o sursa naturala de aminoacizi, care contribuie la dezvoltarea muschilor puternici.
• Organismul uman poate absorbi 86% din proteinele continute in cereale de orez. Acest lucru se datoreaza faptului ca orezul are rata de asimilare ridicata, la orice varsta.
• Nutritionistii plaseaza orezul in categoria celor care reduc stresul, datorita carbohidratilor, complexului B de vitamine si magneziului.
• Nutritionistii recomanda o dieta echilibrata, bogata in orez, pentru ca nu are colesterol. Consumul regulat de orez este un beneficiu foarte important pentru sanatatea dumneavoastra.
• Consumat frecvent, orezul ofera doza necesara de calciu si saruri minerale cu efecte pozitive asupra dezvoltarii si pastrarii sanatoase a structurii oasoase.
• Usor si rapid de digerat, bogat in fier, o portie de orez va poate ajuta sa recapatati vigoarea imediat.
• Fierul este esential pentru o alimentatie echilibrata. O dieta cu un continut scazut de fier afecteaza buna functionare a organismului, cauzand dureri de cap, anemie, oboseala.
• Orezul nu contine grasimi trans. Aceste grasimi sunt periculoase, deoarece acestea cresc nivelul de colesterol.
• Orezul reprezinta o sursa importanta de vitamina B complex, care asigura functionarea corespunzatoare a creierului, prin cresterea puterii de concentrare si mentinerea unui sistem nervos sanatos.
• Orezul nu contine sare in forma sa naturala si nu contine nici gluten.
• Orezul nu are colesterol si are un continut scazut de grasimi.
• Orezul este o sursa importanta de carbohidrati, data prezenta amidonului si a celulozei.
• Usurinta digestiei orezului depinde de structura de amidon.
Amidonul de orez se prezinta sub forma de granule foarte mici (2-10 microni), care sunt mai usor de distribuit pe peretele gastric, prin urmare, pot fi usor defalcate de sucuri gastrice. Acest proces este sustinut de nivelul scazut de lipide.
• Digestia rapida si usoara a orezului ofera un sentiment de usurinta, fara nici un disconfort.
• Orezul si produsele pe baza de orez, in absenta riscurilor de contaminare incrucisata, reprezinta hrana cea mai potrivita pentru cei care sufera de boli ale intestinului.
• Orezul contine proportia corecta de sodiu si potasiu: continutul scazut de sodiu, corelat cu cel ridicat de potasiu ofera caracteristici benefice pentru controlul tensiunii arteriale.